winterdip
december 21, 2021

Winterdip in het kort

Door admin

De wintermaanden. Lange maanden, korte dagen. Wel lange dagen op het werk zijn. Dit zorgt ervoor dat je weinig daglicht ervaart. Het dag- en nachtritme raakt verstoord doordat je biologische klok ontregeld wordt. Dit komt omdat jouw lichaam een hormoon genaamd melatonine pas afbreekt bij een bepaalde hoeveelheid daglicht. Melatonine zorgt er voor dat je moe en slaperig wordt. ‘s-Avonds maakt jouw lichaam dit aan zodat je goed kan slapen. Maar wanneer jouw lichaam dit niet afbreekt blijf je overdag vermoeid, slaperig en soms zelf lusteloos. De welbekende winterdip. De kerstperiode maakt het voor een hoop mensen ook nog eens extra stressvol. Een drukke tijd vol familieverplichtingen en kerstinkopen.

Deze negativiteit kan doorslaan op het humeur van je werknemers. Hoe zorg je er als werkgever voor dat jouw werknemers minder last hebben van de winterdepressie en deze dagen gemotiveerd doorkomen?

Begin de dag goed

In de ochtend zit er meer blauw licht in de lucht dan in de middag of in de avond. Het blauwe licht zorgt er voor dat melatonine wordt afgebroken en de aanmaak hiervan stopt. Spoor daarom je werknemers aan om een stukje te wandelen in de ochtend, bijvoorbeeld richting werk. Vraag ze bijvoorbeeld de auto net iets verder neer te zetten, een klein stukje wandelen door de frisse ochtendlucht kan namelijk een groot verschil maken!

Geef je werknemers wat extra vertrouwen

Vertrouwen draagt bij aan de motivatie en aan het werkgeluk van de werknemer. Stel je flexibel op tegenover jouw werknemers, door bijvoorbeeld werknemers vaker thuis te laten werken of op een andere manier verantwoordelijkheden te geven. Flexibel zijn over werkuren geeft werknemers ook de mogelijkheid om hun eigen ritme te kunnen volgen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld filles voorkomen, daar wordt iedereen blij van.

Een complimentje is nooit mis

Men geeft niet vaak complimenten. Maar een klein complimentje kan een grote impact hebben op iemands motivatie! Door blijk van waardering zal een werknemer zich meer betrokken voelen. Dus maak af en toe een positieve opmerking, strooi wat complimentjes door het kantoor heen. Lekker bezig!

Verzuim voorkomen

Gemotiveerde en gezonde medewerkers leveren betere kwaliteit werk, ze werken vaak harder en zijn dus fijn om in je organisatie te hebben. Voor alle betrokkenen is dit een win-win. Minder gemotiveerd personeel is mogelijk sneller geneigd een dagje thuis te blijven. Hoe vaker dit voorkomt, hoe lager de drempel wordt om dit met regelmaat of voor meerdere dagen te doen. Werkritme en structuur komen te vervallen. Door middel van een effectief verzuimbeleid voorkom, verminder en verkort je verzuim

Er is altijd wat te vieren

Last but not least, vier af en toe ook de behaalde doelen! Ga een keer ergens een hapje eten met het team of drink een borrel op kantoor. Dit bevorderd de werksfeer.