koffiebonen om gezonde koffie te maken
april 15, 2020

Is koffie nu gezond of juist niet?

Door admin

Koffie is een veel gedronken drank in Nederland en vele andere landen. We gebruiken het als oppepper of om op te starten in de ochtend. Daarnaast wordt het veel gedronken tijdens bezoeken of tussendoor. Ondanks de cafeïne die in koffie zit is het zo dat maximaal 4 koppen koffie niet schadelijk is voor je gezondheid. Dit gaat wel over de koppen koffie zonder suiker, wanneer er veel suiker in de koffie gaat is het vanzelfsprekend een stuk minder goed voor je gezondheid.

Voordelen van koffie

Koffie bevat vocht en dit is nodig voor het lichaam, een volwassen persoon heeft minimaal 1,5 tot 2 liter vocht nodig per dag. Er zijn speculaties dat koffie juist uitdroogt maar dit is niet het geval en door koffie te nuttigen krijg je dus vocht binnen wat voor je gezondheid goed is. Daarnaast schijnt koffie te helpen met het voorkomen van hart en vaatziektes. Ook verlaagt het je cholesterolgehalte.

Nadelen van koffie

Koffie wordt wel nadelig wanneer je er te veel van drinkt. Dit komt door het cafeïne gehalte, hoeveel koffie je dus maximaal kan drinken is ook afhankelijk van het soort koffie omdat bepaalde soorten koffie zoals espresso meer cafeïne bevatten. Deze stof kan er ook voor zorgen dat je rusteloos wordt, je kan concentratieproblemen krijgen en slapeloosheid. Hierdoor is het ook voor veel mensen niet raadzaam om koffie te gaan drinken voor dat ze naar bed gaan. De invloeden van deze stof kunnen erg heftig zijn voor sommige mensen en kan zelfs tot hoofdpijn leiden.

Is koffie verslavend?

Koffie kan zeker verslavend zijn, dit komt door de cafeïne die erin zit en het is dus raadzaam om niet te veel koffie te drinken. Niet alleen door de verslavende eigenschappen maar ook omdat meer dan 3 a 4 koppen koffie niet goed is voor je gezondheid.